Det finns en lönsam
"Framtid på landet"
Visst finns det en framtid på landet!
Och den sprudlar av idérika entreprenörer med seriösa växande företag med
nya eller kompletterande verksamheter till traditionellt jordbruk.
Företagsutveckling och lönsamhet är det som gäller. Påfallande ofta är det
personer med erfarenheter från andra verksamheter än jordbruk som satsar på
nya verksamheter på landsbygden. De ger det traditionella jordbruket en
välkommen injektion av kreativitet genom att utmana regler och traditioner.
Kampanjen "Framtid på landet"
genomförs av Jordbruksverket och länsstyrelserna för att öka intresset för
och informera om de nya stöden med anknytning till lantbruket och dess
omställning. Det är fem olika stöd som finansieras gemensamt av EU och
Sverige: projektstöd, kompetensutveckling, investeringsstöd, startstöd och
förädlingsstöd. Mer om dessa hittar du på Jordbruksverkets webbsidor
om detta.
Traditionellt jordbruk med (laglig) spritfabrik
Kan man starta ett eget gårdsbränneri med
alla dessa lagar och regler, då bör man klara de flesta utmaningar från
myndigheter och lagar. Det är just vad Kristina Anerfält-Jansson och maken
Richard Jansson har gjort på föräldragården utanför Norrtälje.
- Plötsligt fyllde morfar Rune 80 år och
ville sluta som bonde. Vad skulle vi
göra med det traditionella jordbruket på femte generationen i Roslagen? Den
frågan ställde sig Kristina Anerfält-Jansson, då omsorgschef i Norrtälje
kommun.
På en studieresa till Åland kom hon i kontakt
med ett gårdsbränneri och fick idén att göra något liknande hemma på
gården. Hon kom hem uppfylld av idéer och övertygade maken, då
sjöingenjör, att bygga ett eget bränneri: "Bränna Brygd i Bygd",
blev deras slogan. Många skakade på huvet och det blev många
motgångar.
Men det fanns också en och annan som förstod
och stöttade. Särskilt en man på länsstyrelsen uppmuntrade och blev en
"starter", berättar Kristina Anerfält-Jansson. En sådan behöver
man, liksom goda bankkontakter.
Kristina Anerfält-Jansson medger att hon i
sina myndighetskontakter också har haft mycket stor nytta av sina erfarenheter
av att ha arbetat i kommunal verksamhet.
Bland kritiska faktorer finns naturligtvis
finansiering och kontantflöde, ifrågasättande grannar samt oklara och
korsande förordningar. En mycket kritisk faktor är tiden. Det finns bara 7
dagar i veckan och 24 timmar på dygnet, understryker Kristina Anerfält-Jansson.
Trots att man är så entusiastisk måste man tänka sig för så man inte går
in i väggen. För Kristina Anerfält-Jansson blev det moraliska dilemmat också
en kritisk faktor. Att komma från omsorgen och starta en egen spritfabrik är
ju inte helt enkelt, men det har hon bearbetat och klarat ut.
Det blev en affärsidé som innehåller
utveckling och småskalig produktion på gården av alkoholhaltiga drycker. Där
ingår kvalitet, samverkan och besöksverksamhet med egen restaurang. Normalt gör man en marknadsplan, men
marknadsföring är förbjuden när det gäller sprit. De gjorde i stället en
"pressplan" med målet att ha minst en lokal tidningsartikel i
månaden.
De får endast sälja till Systembolaget samt krögare och
restauranger med utskänkningstillstånd. Dessutom får de exportera. Sedan i höstas är produktionen igång med
egen sprit gjord på frukt och bär men inget socker. Särskilt pärondrycken,
en form av "Grappa" med drygt 40 procent alkohol, ger en mycket god
smak, enligt Kristina Anerfält-Jansson. Den blir dessutom bara bättre och
bättre ju mer den lagras. Försäljningen har just startat med en leverans till
Carl-Jan Granqvists Grythyttans Värdshus. Nu räknar de med att leverera
till lokala systembolag och deras beställningssortiment under varumärket:
"RoslagsSnaps".
En del av verksamheten är besöksverksamhet
med servering - och provsmakning - i den egna restaurangen på gården. Den
verksamheten är särskilt betydelsefull tills de har fått upp
produktionsvolymen och avsättningen av dryckerna. Siktet är inställt på att
verksamheten ska ge god lönsamhet, men de skyndar långsamt.
- Vi vill bli unika på det vi gör, säger
Kristina Anerfält-Jansson och ger några fler råd:
- Ta aldrig ett nej som svar
- Var öppen med vad du håller på med
- Ta reda på alla fakta själv
- Värna historiken på din trakt
- Man måste kunna ta betalt
- Håll visionen levande och ha en fast
målbild
Företaget heter Norrtelje Brenneri AB,
ligger strax norr om Norrtälje och tar emot förbokade besök. Mer information
hittar du på deras webbsidor.
Idédag blev övertecknad
Tyvärr, det är fulltecknat... Intresset är
stort att höra om goda exempel men också hur man söker de olika stöden.
Lantbrukarnytt deltog i ett idémöte på Djurby gård utanför Enköping. Det
blev många intressanta exempel och frågor. Viktigast är att man kontakter
länsstyrelsen, LRF Konsult, Hushållningssällskapet eller någon annan insatt
person och att man ansöker om stöd innan man startar. De kostnader man
redan har lagt ner kan man aldrig få med i sin stödansökan.
-
Leta efter goda affärsidéer. Roligast är att hitta en unik, där ingen annan
är inne. Stöden ska gå till kompletterande verksamheter. Viktigast är
själva affärsidén, sedan kan stödpengarna komma som ett extra pålägg,
manade Lars Strand, lantbruksdirektör i Uppsala län.
-
Ta vara på stödmöjligheterna nu. De kan vara slut år 2007, uppmanade Claes
Wallenborg, länsstyrelsen. På bilden i diskussion med Inga Ekblom,
festfixarföretaget Gyllene Brunnen.
- Inspirerande att höra de som har startat, men
lite jobbigt låter det med
alla myndighetskontakterna. Det svåra är
att hitta något unikt, tyckte Eva och Leif Wilén som funderar på att
komplettera med något på gården Nydala.
Bo på Lantgård går bättre och bättre
-
Det går bara bättre och bättre. Sedan vi startade har vi ökat varje månad
jämfört med samma månad året innan.
Magnus och Anne-Marie Eriksson, Djurby gård,
mellan Enköping och Uppsala, har lyckats bra med Bo på Lantgård, liksom
många andra. Och det finns plats för fler. På Djurby
är det Anne-Marie som har Bo på Lantgård i ett eget företag. Magnus sköter
gården med ekologisk odling och ny verksamhet i form av salixodling med enskilt
avloppsslam i samarbete med kommunen. På gården har de också en utmärkt
samlingslokal där idémötet hölls.
"Bli ompysslad" är måttot
Lars Renström, Bitterna Lamm, är den tidigare
företagsledaren och
rationaliseringskonsulten som pysslar om både sina får och kunder kockarna så
att företaget kan bli riktigt lönsamt. Vad sägs om att sälja lammkotletter
för 145 kr per kg + moms?
1980 bestod företaget av 130 tackor,
gårdsturism och hantverk. Nu är det 100 tackor, enbart finull,
restaurangkött, besökare som äter och gör historiska studieresor samt Bo på
Lantgård. Utslaget per tacka blir det 10.000 kr per år.
- Vi har lärt oss vad restaurangmänniskor
vill ha för kött och vad varje kock har för mönster, berättar Lars
Renström som en förklaring till framgången med köttförsäljningen.
De
binder resturangerna till sig genom att ha "sandlåda för kockar" då
de får testa styckningar mm. Bitterna Lamm har därmed blivit ett välkänt
varumärke.
En växande marknad är historiska studieresor.
Detta engagerar Lars Renström mycket och själv ägnar han sig främst åt
Birger Jarl med de lokala skrönorna.
Besökarna på gården delar han in i två
kategorier:
Shopparna - frågar vad det kostar och
köper för 10 - 40 kr.
Ätarna - som äter gott och sedan
gärna handlar i butiken för i genomsnitt 370 kr.
Några råd från Lars Renström:
- Bra att börja i mindre omfattning och
testa.
- Ta bra betalt!
- Det tar 15-17 år för en ny idé att sätta
sig. Man måste vara uthållig.
- Utnyttja lokala sevärdheter och ge service
i samband med dessa.
Här hittar du mer om Bitterna
Lamm
Fler exempel
Har du eller känner du till någon med
intressant verksamhet på landsbygden som komplement eller alternativ till
traditionellt lantbruk?
Hör av dig!
Jag vill gärna berätta om fler exempel i
kommande Lantbrukarnytt.
/Lars
Förenkla MTR!
Att säga nej nu till MTR och hoppas på ett
ekonomiskt bättre förslag om något år kan vara mycket vanskligt. Då kan EUs
kostnader för Iraks återuppbyggnad, bistånd, ökande flyktingkostnader samt
integrationen av nya medlemsstater knappast medge några större
"bidrag" till EUs bönder. Då är det knappast sannolikt att EU
ekonomiskt vill kompensera en avreglering - som ändå kommer. EUs jordbrukare
ska nog vara glada om MTR genomförs snarast möjligt. Men reformen kan
förenklas:
Låt det frikopplade direktstödet för
arealen följa gården och bli lika stort belopp per hektar för hela EU (det
har även LRF varit inne på). Låt sedan alla djurbidrag ingå i ett utbyggt
landsbygdsstöd som kan vara olika för olika länder med nationell
medfinansiering. Då skulle Sverige, som ju egentligen till stor del är ett
grovfoderland, kunna satsa rejält på en miljövänlig och naturvänlig mjölk-
och nötköttsproduktion! Till detta kommer det frikopplade stödets
möjligheter till nya affärsidéer på landsbygden. Den stora frågan är bara
hur vi ska kunna lita på våra svenska politiker med de dåliga erfarenheter vi
har från tidigare avregleringar då löften bröts, sveket om dieselskatten mm.
/LH
|